• Cím: Gönyű Látogatóközpont - PARTNERHAJÓZÁS - Kikötő és Yacht Klub
  • Email: info@partnerhajozas.hu
  • Időpont foglalás: Minden nap 09:00 - 19:00

Hajós Múzeum

Történelmi hajóskürtöt is kiállítottak Gönyűn.

“Élet a Duna partján”

“Élet a Duna partján” névvel hajós kiállítás nyílt Gönyűn. A tárlat közösségi összefogásból valósult meg és stílszerűen a főteremből látható, ahogy Európa második leghosszabb folyama méltóságteljesen “csordogál”.

Kenyeret adott a Duna

Országosan is ritkaságszámba menő tematikával, gazdag tartalommal állították össze a kiállítást. A tárgyak, könyvek, fotók, dokumentumok engednek bepillantást a magyar hajózás történetébe és a gönyűi hajósok életébe.

Gönyűn valaha az emberek nagy része hajózásból élt, egykoron itt tartották a folyami vámvizsgálatot Ausztria és Szlovákia irányába.

Egészen a hatvanas-hetvenes évek fordulójáig több tucatnyi gönyűi család kenyerét biztosította a hajós forgalom. Nem véletlen: a Duna-parti tárlat nyitásán több mint 200 egykori hajós család elszármazottja vett részt. A Gönyűi Honismereti Egylet tagjai pályázatírás segítségével, a saját kezük munkájával alakították a tárlatot.

 

 

Zöld hajókürt

 

A helyiség látványossága a dobogón álló szimbolikus, interaktív hajóorr. Itt különleges történelmi “ereklye”, zöld színű hajókürt is helyet kapott. Ugyanazzal a zöld festékkel vonták be, mint a második világégés után a Szabadság hidat.

 

1600 hajós emlék

 

A bemutatott hajókürt arról a darushajóról származik, mellyel a második világháború után újraépítették a főváros hídjait. Emellett rendkívül értékes történelmi emléknek tartanak egy zsebnaptárt is, melyet az 1956-os forradalom idején egy hajós írt. A kiállításnak otthont adó egykori művelődési ház került felújításra.

Tags: